Makaron Razowy vs Zwykły
Najlepszą opcją będzie po prostu odpuszczenie makaronu. Chyba że makaron o niskim indeksie glikemicznym – insulinooporni i cukrzycy, on daje radę. Były testy, nie jest źle i jeszcze coś z nim można zrobić, na przykład zjeść surówkę wcześniej. Wybór należy do was, ale warto monitorować swoje reakcje na różne produkty i dostosować dietę do indywidualnych potrzeb.
Przygotowanie do Eksperymentu
Co będzie się działo z poziomem glukozy we krwi po zjedzeniu pasty na makaronie razowym, prawdziwym, włoskim, al dente, zrobionym przez Włocha? Podobno mają najlepsze mąki, niepozbawione błonnika w takiej ilości jak nasze. Wszyscy są przekonani, że jak razowy makaron, to jest dwa razy zdrowszy od tego zwykłego pszennego. Ja nie jestem tego pewien, więc sprawdzę poziom glukozy i zobaczycie, co będzie się działo. Chociaż nie powiem, że jest wyśmienity, oczekuję, że będzie wszystko okej. Jednak muszę przyznać, że makaron jest trochę twardy – to dobrze. Al dente to bardzo dobrze, Włosi wiedzą, co robią. Al dente je się świetnie, bo powoduje mniejsze skoki glukozy.
Wyniki Eksperymentu
Znam już wyniki, znam już wyniki. Jest tak, jak się spodziewałem. Zobaczcie, co tu się dzieje. Jest tragedia. Po zjedzeniu makaronu miałem skok glukozy o 65 mg/dl. Dobrze, była to duża porcja, ale myślałem... Nie, nie myślałem, że makaron razowy... Chciałem po tym teście udowodnić wam, że czy razowy, czy z groszku, czy pszenny, czy jakiś orkiszowy makaron, to nie ma znaczenia – makaron ma tyle węglowodanów w sobie, że to jest tragedia.
Alternatywy dla Makaronu
Co wam pozostaje? Możecie kombinować z makaronem z cukinii, makaronami keto typu konjac – okej, nic nie będę mówił, mi to nie smakuje. Insulinooporni i cukrzycy, testuję i będę testował jeszcze makaron o niskim indeksie glikemicznym. On daje radę – miałem skoki tylko o 30 mg/dl przy konkretnych porcjach, jest nieźle.