Kanapka razowa

Zawsze jestem zaskakiwany, kiedy zjem chleb lub bułkę – nawet ciemne, razowe pieczywo z ziarnami. Wygląda na zdrowe, ale efekt na poziom glukozy we krwi jest dramatyczny. W tym artykule pokażę wam, jak pieczywo wpływa na nasze zdrowie i skoki glukozy. Zobaczcie sami na moje wyniki glukozowe. Udowodnię, że pieczywo może być bardziej szkodliwe, niż się wydaje.

Kanapki w Samolocie: Krzywa Glukozowa

Zacznijmy od mojej ostatniej podróży samolotem. Postanowiłem zaszaleć i zjeść dwie ciemne bułki z ziarnami, z dodatkiem sera żółtego i majonezu. Pomyślałem, że to zdrowa opcja. Jak się okazało, poziom glukozy we krwi wzrósł o 70 jednostek! To naprawdę dużo, biorąc pod uwagę, że jedynie spożyłem dwie bułki.

Porównanie z Innymi Produktami

Dla porównania, spożycie dwóch-trzech gałek lodów greckich spowodowało wzrost glukozy tylko o 20 jednostek. Następnie, kolejne 10-15 jednostek. Nawet piwo podniosło poziom glukozy mniej dramatycznie – tylko o 15 jednostek. Wybór jest prosty: lody są znacznie łagodniejsze dla mojego organizmu niż ciemne bułki.

Sałatka Grecka bez Pieczywa

Ostatnio zrobiłem sałatkę grecką i postanowiłem dodać do niej kromkę ciemnej bułki. Mariolka, z którą jadłem, zdecydowała się jednak na same warzywa i ser feta. Byłem w szoku, ale rozumiem jej decyzję – sałatka była pyszna i sycąca, a uniknięcie pieczywa okazało się korzystne dla zdrowia. Chlebowi mówimy stanowcze nie!

Wnioski

Moje doświadczenia jasno pokazują, że pieczywo, nawet to, które wygląda na zdrowe, może powodować znaczące skoki poziomu glukozy we krwi. Jeśli musicie wybierać, zdecydujcie się na coś innego – lody, piwo czy sałatkę bez pieczywa. Skrytożercom chleba mówimy zdecydowane nie! Dbajcie o swoje zdrowie i świadomie wybierajcie to, co jecie.

Arkusz danych

Dominujący skład
Dużo węglowodanów
Skoki glukozy
Wysokie