Naleśniki z masłem orzechowym

Wynik? Zaledwie 106 mg/dl! To oznacza, że poziom glukozy wzrósł o zaledwie 20 mg na decylitr. Jestem mile zaskoczony, zwłaszcza że byłem syty kilka godzin.

Cukier po naleśnikach z mąki razowej i masłem orzechowym

W mojej wersji wykorzystałem mąkę żytnią razową, trochę mąki lnianej, mleko, jajko oraz dodatek białego sera do jednej porcji, a do drugiej - pyszne masło orzechowe bez dodatku cukru. To drugie dodatkowo wzbogaciło smak i zapewniło mi sporą ilość tłuszczu, błonnika oraz białka, przy niewielkiej ilości węglowodanów.

Mąka bowiem chociaż razowa to nadal prawie czyste cukry bez błonnika.

Przed przystąpieniem do testu zdecydowałem się na skromne pół piwka, ponieważ weekendy w tak bogatym kraju, jak nasz, trzeba celebrować. Po spożyciu naleśników i wypiciu piwa przyszedł czas na pomiar poziomu glukozy we krwi.

Wynik? Zaledwie 106 mg/dl! To oznacza, że poziom glukozy wzrósł o zaledwie 20 mg na decylitr. Jestem mile zaskoczony, zwłaszcza że byłem syty kilka godzin.

Mogę śmiało polecić ten przepis wszystkim, którzy szukają szybkiej i smacznej przekąski. Nawet jeśli ktoś ma ochotę na coś bardziej sycącego na śniadanie, te naleśniki z pewnością spełnią oczekiwania. A jeśli chcesz zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich, warto wybrać wersję z masłem orzechowym, dodając jeszcze więcej wartościowych składników do posiłku. Smacznego!

Naleśniki z masłem orzechowym

Arkusz danych

Dominujący skład
Dobrze skomponowany
Skoki glukozy
Średnie