Oszukać cukrzycę? Test na poziom glukozy we krwi
Kto z nas, diabetyków czy osób praktykujących dietę ketogeniczną, nie tęsknił za smakiem dobrego chleba bez węglowodanów? Ja osobiście bardzo. Próbowałem piec chleb na bazie twarogu i mąki lnianej, ale niestety, konsystencja i smak ciągle pozostawiały wiele do życzenia. W końcu znalazłem w piekarni coś, co wydawało się być cudem – chlebek proteinowy. Co okazało się niesamowite, zawiera zaledwie 6 gramów węglowodanów na 100 gram produktu.
To niemal jak raj dla kubków smakowych tęskniących za razowym chlebem. Niczym się nie różni od tradycyjnego wypieku, a składniki są wręcz przyjazne dla diabetyków. Cena wydaje się być dość wysoka – 35 zł za kilogram, jednak biorąc pod uwagę, że mąka migdałowa i inne dodatki nie należą do najtańszych, to cena wcale nie jest przesadzona.
Spróbujmy teraz zastanowić się, czy da się ten przepis skopiować w domowych warunkach. Jestem bardzo ciekawy, czy ktoś z was, panie i panowie kucharze czy piekarze, podejmie to wyzwanie i stworzy chlebek o podobnych właściwościach w swojej kuchni.
Ważną kwestią, którą chciałbym podkreślić, jest wpływ tego chleba na poziom glukozy we krwi. W przeciwieństwie do tradycyjnych bułek, które skokiem podnoszą ten wskaźnik nawet do 140, po spożyciu trzech kromek chleba proteinowego, mój poziom glukozy pozostaje na poziomie 100. To oszałamiający wynik, szczególnie biorąc pod uwagę smak i konsystencję tego chleba.
Warto również zauważyć, że spożywanie chleba proteinowego w towarzystwie sera żółtego czy sernika wiejskiego nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy. To świetna wiadomość dla wszystkich tych, którzy pragną kontrolować swój poziom cukru we krwi, nie rezygnując przy tym z ulubionych smaków.
Podsumowując, chlebek proteinowy wydaje się być nie tylko smaczną alternatywą dla tradycyjnych wypieków, ale również świetnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z cukrzycą lub stosujących dietę niskowęglowodanową. To produkt, który daje nadzieję na to, że można cieszyć się ulubionymi smakami, nie martwiąc się o skoki poziomu glukozy we krwi.