Chleb Pełne Ziarno + jajka
Wynik okazał się być zadowalający - tylko plus 16. Chleb bez jajka - skok wyższy o około 10 mg/dl. Dlatego jest to średniak z chlebów Cukrzycy mogą mieć wyższe skoki po tym chlebie.
Przetestowałem chleb z Biedronki Pełne Ziarno z 3 jajkami
Dziś postanowiłem przeprowadzić kolejny eksperyment dietetyczny, tym razem sprawdzając, jak wpłynie na mój poziom glukozy we krwi spożycie chleba z Biedronki w towarzystwie trzech jajek. Chciałem sprawdzić, czy taki zestaw może być akceptowalny pod względem zawartości węglowodanów oraz ich wpływu na moje samopoczucie.
Chleb, który wybrałem, należy do jednych z lepszych, jakie udało mi się znaleźć. Zawiera 34 gramy węglowodanów, co w porównaniu z wcześniejszym, który miał nawet mniej, może nieco podnieść poziom glukozy, ale nie powinno to być tragedią.
Po zjedzeniu posiłku, który składał się z trzech kromeczek chleba z Biedronki i trzech jajek, przystąpiłem do sprawdzenia mojego poziomu glukozy. Wynik okazał się być zadowalający - tylko plus 16. Świeże pieczywo z Biedronki, wzbogacone dodatkami takimi jak nasionka słonecznika, nie tylko smakowało wyśmienicie, ale również nie spowodowało gwałtownego wzrostu poziomu glukozy. DO tego jajka zbilansowały danie i wyskok glukozy. Chleb solo bez dodatków - skok wyższy o ok 10-15 mg/dl.
Chociaż ten chleb zawierał więcej węglowodanów niż ten z poprzedniego eksperymentu, to obecność błonnika i białka sprawiła, że spowolniło to wchłanianie cukrów, co przełożyło się na stabilniejszy poziom glukozy.
Podsumowując, chleb pełnoziarnisty z Biedronki okazał się być niezłą opcją dla osób dbających o poziom glukozy we krwi. Jest smaczny, dostępny w przystępnej cenie, a jego spożycie nie powinno przynieść żadnej tragedii finansowej ani dietetycznej.