Stewia i słodziki

Linia na wykresie była prosta - żadnych gwałtownych skoków. Nawet po spożyciu 10 gramów Stewii, która jest aż 300 razy słodsza od cukru, nie zaobserwowałem znaczącego wzrostu poziomu glukozy.

Test słodzików - Czy Stewia wpływa na poziom glukozy?

Dzisiaj przeprowadziłem eksperyment, który wielu z Was czekało - test słodzików, a konkretnie Stewii. Pytaliście mnie o to, czy osłodzenie herbaty tym słodzikiem wpłynie na poziom glukozy we krwi. Zamieszanie wokół tego tematu w internecie jest spore, więc postanowiłem to sprawdzić osobiście.

Kiedy dostarczono mi słodzik Stewia, pierwsze co rzuciło mi się w oczy to zawartość węglowodanów - aż 98 gramów w 100 gramach produktu. O ile nie ma w nim cukru, to jednak taka ilość węglowodanów mogła wywołać pewne obawy.

Nie zwlekając dłużej, postanowiłem przeprowadzić test. Spożyłem herbatę osłodzoną Stewią oraz porównałem jej wpływ na poziom glukozy z innymi słodzikami, takimi jak ksylitol i erytrytol.

Po kilku godzinach monitorowania wyników na moim urządzeniu do ciągłego monitorowania glukozy, otrzymałem zaskakujące rezultaty. Linia na wykresie była prosta - żadnych gwałtownych skoków. Nawet po spożyciu 10 gramów Stewii, która jest aż 300 razy słodsza od cukru, nie zaobserwowałem znaczącego wzrostu poziomu glukozy.

To oznacza, że Stewia, choć zawiera dużo węglowodanów, nie wywołuje gwałtownego wzrostu cukru we krwi. Jest to dobra wiadomość dla osób z cukrzycą czy na diecie ketogenicznej, które szukają alternatywy dla cukru.

Podsumowując, moje badania pokazały, że Stewia jest skutecznym i bezpiecznym słodzikiem, który nie powoduje znaczących zmian w poziomie glukozy. Zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce w moim rankingu, wyprzedzając erytrytol i ksylitol.

Natomiast stewia w formie sproszkowanej nie dostarcza organizmowi żadnych wartości odżywczych – witamin, tłuszczów, błonnika pokarmowego, białka itp. Wartość energetyczna stewii w 100 g wynosi 0 kcal.

Co zatem jest cennego w stewii? Glikozydy stewiolowe, które różnią się potencjałem słodzącym oraz profilem smakowym. Ekstrakt zawiera ok. 65% stewiozydu, ok. 25% rebaudiozydu A. Pozostałe glikozydy to: rebaudiozyd B, C, D, E, F, duclozyd A i C i stewiolbiozyd. Glikozydy w postaci czystej są do 300 razy słodsze od sacharozy.

Stewia i słodziki

Arkusz danych

Dominujący skład
Dobrze skomponowany
Skoki glukozy
Brak skoku glukozy

10 innych produktów w tej samej kategorii: