Miód

Po kilku godzinach od spożycia miodu - 3 łyżeczek - sprawdziłem wyniki na monitorze glukozy. Zauważyłem wzrost poziomu cukru, który wyniósł 160 mg/dl, co stanowi ogromny wzrost. 

Niestety Miód powoduje bardzo duże skoki glukozy. Jeśli nie możesz się powstrzymaj zjesz jedną łyżkę, po posiłku najlepiej otłuszczonym albo z białym twarogiem.

Występuje różnica między cukrem a miodem  -ALE NIEWIELKA. Po pierwsze, indeks glikemiczny dla cukru wynosi 60, a dla miodu 58. Jednakże, drugim, ważniejszym czynnikiem jest to, że 39 gramów miodu ma 119 kalorii, podczas gdy 39 gramów cukru ma 151 kalorii. Gram za gram, miód jest lepszym wyborem, jeśli zależy Ci na poziomie cukru we krwi.

Testowałem również miód jedzony z białym twarogiem - wynik był świetny. Zredukowałem poziom cukru o 60 proc!

ZOBACZ NA WYKRESIE CUKIER (każdy po 39g)

cukier glukoza

Miód

schlodzone i odgrzane.png

Należy jednak pamiętać, że miód nadal jest prostym cukrem i może powodować wzrost poziomu cukru. Tak jak we wszystkim, umiar jest kluczem.

Miód

Arkusz danych

Dominujący skład
Dużo węglowodanów
Skoki glukozy
Średnie

10 innych produktów w tej samej kategorii: