Rozdrabnianie i Krojenie Jest Lepsze Niż Blendowanie - krem ze szparagów
Miksowanie w blenderze niestety powoduje, że błonnik, który zawarty jest w warzywach, jest praktycznie redukowany do zera, ich struktura jest niszczona. Dlatego krojenie jest zdecydowanie lepsze. Obrazuje na przykładzie kremu ze szparagów.
Czemu dużo lepiej jest rozdrabniać, kroić, niż blendować albo wyciskać? Na przykładzie kremu ze szparagów. Jeszcze nie testowałem na poziom glukozy kremu ze szparagów. Przetestuję poziom glukozy, bo powiem szczerze, te warzywa potrafią mnie zaskoczyć. No tutaj nic wielkiego nie ma, ale wszystko może się zdarzyć. Jem i wam dam znać, że to dobre danie na keto i dla cukrzyków.
Testowanie Poziomu Glukozy
Nie jest tak kolorowo, mogłoby się wydawać. Patrzcie na wykres, plus prawie 20 mg na decylitr glukozy we krwi po tej porcji kremu z białych szparagów. A tam nie było nic nadzwyczajnego, nie było ziemniaków, to była śmietana, tylko białe szparagi, masło, cebula zmiksowane. Po raz kolejny jestem zaskoczony, bo chociażby po testach z cukinii też mi wyskoczyło plus 15, a i więcej nawet. Więc tutaj nawet te warzywa potrafią nam zamieszać trochę w poziomie glukozy.
Węglowodany i Składniki
Osoby na diecie keto, nie martwiłbym się o węglowodany, bo szparagi mają tylko 4 gramy na 100, to nie jest dużo. Białka, nieznaczną ilość, bo 2 gramy. Więc tutaj się bym nie martwił, jeśli chodzi o składniki. Natomiast cukrzycy, ja jestem zdrowy, robiłem te testy na czczo, więc tutaj te skoki są dosyć wysokie. Natomiast można je zredukować praktycznie do zera, stosując kilka fajnych trików, o których wspominałem w moich filmach, a które też są do ściągnięcia w moim e-booku
Skoki Glukozy i Podgrzewanie Posiłków
Pamiętajcie że wysokie skoki glukozy spalają nasze komórki, to jeszcze powodują tycie. Podzielę się z Wami jeszcze jednym wnioskiem, który doświadczam codziennie, praktycznie testując dla Was posiłki, że podgrzanie posiłków powoduje wyższe skoki glukozy, ale również, i chyba to nawet w większym stopniu, zmiksowanie tego. Jakby te szparagi tylko zblanszować, a nie zmiksować w blenderze, to skoki glukozy byłyby mniejsze.
Zalety Rozdrabniania i Krojenia
Grzane posiłki, zupy, kremy, zdecydowanie szybciej wchłaniane są przez nasz organizm, metabolizowane i niestety te skoki glukozy są zdecydowanie większe niż gdybyśmy zjedli zimne danie albo w formie bardziej surowej, a nie zmiksowanej w blenderze. Miksowanie w blenderze niestety powoduje, że ten błonnik, który zawarty jest w warzywach, jest praktycznie redukowany do zera, ich struktura jest niszczona, ale o tym jeszcze wspomnę w innym filmie.