Wpływ Podgrzewania Warzyw na Indeks Glikemiczny
Wraz z procesem podgrzewania, gotowania czy smażenia, indeks glikemiczny zdecydowanie wzrasta. Osoby z zaawansowaną cukrzycą muszą być czujni i jak tylko się da jeść częściej surowe warzywa.
W poprzednim filmie przetestowałem cukinię i po zblanszowaniu miałem skok poziomu glukozy z 85 do 108 mg/dl, czyli praktycznie plus 25 mg/dl. To jest bardzo dużo. W komentarzach prosiliście, abym sprawdził, co się stanie po zjedzeniu tej samej ilości surowej cukinii. Wyniki za chwilę.
Wyniki Testu Surowej Cukinii
Przyjęło się, że gotowanie czy smażenie zabija właściwości odżywcze i zdrowotne warzyw, ale niekoniecznie i nie we wszystkich przypadkach. Powiem wam w dalszej części, które warzywa lubią ciepło i mają więcej wartości odżywczych niż zjedzone surowo. Teraz wciągam surową cukinię. Smakuje mniej intensywnie, ale znam już wyniki. Po zjedzeniu surowej cukinii, poziom glukozy wzrósł z 95 do 108 mg/dl, czyli tylko plus 13 mg/dl. To nie jest dużo.
Porównanie Wykresów
Zerknijcie na wykresy. Po zblanszowanej cukinii miałem skok plus 25 mg/dl, a po surowej tylko plus 13 mg/dl. Jedząc surową cukinię, zmniejszamy o połowę wzrost poziomu glukozy we krwi. Brzmi świetnie, prawda?
Wpływ Podgrzewania na Indeks Glikemiczny
Teraz dawka wiedzy na temat tego, jak podgrzewanie posiłków wpływa na indeks glikemiczny warzyw. To jest super ważna wiedza i chyba każdy powinien ją znać. Pod wpływem obróbki cieplnej węglowodany złożone rozkładają się częściowo na węglowodany proste i dwucukry o wysokim indeksie glikemicznym. Tak samo działa mechanizm rozdrobnienia, czyli krojenia, tarcia, wyciskania soku, czy też przygotowania piwa.
UGOTOWANA CUKINIA - Grilowana
SUROWA CUKINIA
Przykłady Warzyw
Weźmy surowego buraka, który ma indeks glikemiczny 30, a po ugotowaniu wzrasta do 65. Jeszcze gorzej jest z marchwią. Surowa ma indeks 16, a po ugotowaniu wzrasta do 60. Taką tendencję wykazują przede wszystkim warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, burak, seler oraz cukinia. Niestety, ziemniaki i dynia również. Krem z dyni, który robiłem, wyszedł słabo pod względem poziomu glukozy we krwi.
Porady dla Miłośników Warzyw
W kwestii warzyw, dużym bodźcem jest pozostawienie skórki. To właśnie w niej znajduje się największa ilość błonnika, który ogranicza wzrost glukozy. Jeśli zostawicie skórkę na marchewce i dobrze ją umyjecie, nie zmieni to smaku, a pomoże zmniejszyć indeks glikemiczny.
Podsumowanie
Podgrzewanie posiłków na pewno zwiększa glikemię, ale są warzywa, które po obróbce termicznej zwiększają swoje właściwości zdrowotne. O tym będzie w drugim filmie, bo okazało się to bardzo ciekawe. Naprawdę jestem w szoku. Teraz musicie wybrać: poziom glukozy czy więcej właściwości zdrowotnych? Więcej informacji w drugim filmie.
Arkusz danych
- Dominujący skład
- Dobrze skomponowany
- Skoki glukozy
- Średnie