Jabłko Granny Smith

Po dwóch godzinach od zjedzenia jabłka Granny Smith sprawdziłem poziom glukozy. Okazało się, że wzrósł on tylko o 20 miligramów, podczas gdy po innej odminie Honeycrisp wzrósł o 34 miligramy! To dość znacząca różnica.

Ocena wpływu na poziom cukru we krwi

Dzisiaj przeprowadziłem test na jabłku Granny Smith, aby sprawdzić, jak wpływa ono na poziom glukozy we krwi.

Porównanie z jabłkiem Honeycrisp

Wczoraj przetestowałem jabłko Honeycrisp, wyniki możecie zobaczyć tutaj. Spodziewałem się, że jabłko Granny Smith, które są zazwyczaj niższe w cukrze, spowoduje mniejszy wzrost poziomu glukozy.

Wyniki testu

Po kilku godzinach od zjedzenia jabłka Granny Smith, zauważyłem znacząco mniejszy wzrost poziomu glukozy, tylko o 20 miligramów w porównaniu do 34 miligramów po spożyciu jabłka Honeycrisp.

Korzyści zdrowotne

Dla mnie więc jabłko Granny Smith jest o wiele lepszym wyborem niż Honeycrisp jeśli chodzi o poziom cukru we krwi. Ponadto są one świetnym źródłem witaminy C i błonnika pokarmowego.

Kontynuacja testów

Kontynuuję testowanie różnych odmian jabłek, aby sprawdzić, czy Granny Smith wciąż pozostaje liderem.

Uwaga na indywidualne różnice

Jabłko Granny Smith

Arkusz danych

Dominujący skład
Dużo węglowodanów
Skoki glukozy
Średnie

10 innych produktów w tej samej kategorii: