Kompot z rabarbaru

Przygotowałem dzisiaj kompot z rabarbaru, truskawek i jagód, słodzony tylko erytrolem. Skoki są minimalne - to dobra wiadomość. Ale cukrzycy nie powinni pić kompotu na pusty żołądek.

Kompot przygotowałem z trzech składników: rabarbaru, truskawek i jagód. Wszystkie owoce były świeże, a do słodzenia użyłem tylko erytrolu, który ma zerowy indeks glikemiczny. Zrobiłem to, aby zminimalizować wpływ słodzików na poziom cukru we krwi.

Pierwszy test: Wypijam szklankę kompotu

Wypiłem jedną szklankę tego kompotu i byłem ciekawy, ile cukru oddały owoce do wody. Następnie zmierzyłem poziom glukozy we krwi, aby zobaczyć, jak mój organizm reaguje na taki napój.

Okazało się, że poziom glukozy wzrósł tylko o 10 do 13 mg/dL. To naprawdę niewiele w porównaniu do innych napojów, które testowałem wcześniej. Na przykład, po wypiciu paru łyków wody smakowej "no add sugar" (bez dodatku cukru), mój poziom glukozy skoczył aż o 35 mg/dL.

Arkusz danych

Dominujący skład
Dobrze skomponowany
Skoki glukozy
Niskie skoki

10 innych produktów w tej samej kategorii: