Herbata z cukrem

Wypiłem herbatę zawierającą 21 gramów cukru (trzy-4 łyżeczki cukru) i dokonałem kolejnego pomiaru poziomu glukozy we krwi. Rezultaty były zatrważające - poziom glukozy wzrósł o 70 mg/dl co wskazywało na negatywny wpływ spożycia dużej ilości cukru na pusty żołądek.

Eksperyment zaczął się od pomiaru mojego początkowego poziomu glukozy na czczo.

Wypiłem herbatę zawierającą 21 gramów cukru i dokonałem kolejnego pomiaru poziomu glukozy we krwi. Rezultaty były zatrważające - poziom glukozy wzrósł o 70 mg/dl co wskazywało na negatywny wpływ spożycia dużej ilości cukru na pusty żołądek.

W innym eksperymencie wcześniej wypiłem ocet jabłkowy przed spożyciem herbaty z cukrem. Ponownie dokonałem pomiaru poziomu glukozy we krwi po określonym czasie. Rezultaty były zaskakujące - poziom glukozy wzrósł znacznie mniej niż poprzednio o ok.20% Zobacz w zakładce obniżające glukozę.

Choć nadal nie były to wyniki idealne, to sugerują, że spożycie octu jabłkowego ma pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.

Herbata słodzona

Arkusz danych

Dominujący skład
Dużo węglowodanów
Skoki glukozy
Wysokie