Herbata z cukrem
Wypiłem herbatę zawierającą 21 gramów cukru (trzy-4 łyżeczki cukru) i dokonałem kolejnego pomiaru poziomu glukozy we krwi. Rezultaty były zatrważające - poziom glukozy wzrósł o 70 mg/dl co wskazywało na negatywny wpływ spożycia dużej ilości cukru na pusty żołądek.
Eksperyment zaczął się od pomiaru mojego początkowego poziomu glukozy na czczo.
Wypiłem herbatę zawierającą 21 gramów cukru i dokonałem kolejnego pomiaru poziomu glukozy we krwi. Rezultaty były zatrważające - poziom glukozy wzrósł o 70 mg/dl co wskazywało na negatywny wpływ spożycia dużej ilości cukru na pusty żołądek.
W innym eksperymencie wcześniej wypiłem ocet jabłkowy przed spożyciem herbaty z cukrem. Ponownie dokonałem pomiaru poziomu glukozy we krwi po określonym czasie. Rezultaty były zaskakujące - poziom glukozy wzrósł znacznie mniej niż poprzednio o ok.20% Zobacz w zakładce obniżające glukozę.
Choć nadal nie były to wyniki idealne, to sugerują, że spożycie octu jabłkowego ma pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.