Sok tłoczony z marchwi
Wynik? Plus 40 mg/dl. To dla mnie zaskakujące i niepokojące. Poziom glukozy znacząco wzrósł po spożyciu soku marchewkowego. Tłoczenie marchwi pozbawia jąbłonnika, i efekt jest widoczny. Zobacz wyniki po marchwi surowej, są dużo lepsze.
Testuję poziom glukozy po spożyciu soku marchewkowego
Dzisiaj postanowiłem przeprowadzić test poziomu glukozy we krwi po wypiciu soku marchewkowego bezpośrednio tłoczonego. Jest to sposób, który wiele osób uważa za zdrowy i naturalny, ale czy rzeczywiście wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi?
Decyduję się na ten test, aby sprawdzić, jak mój organizm zareaguje na spożycie marchewkowego soku bez dodatków, naczczo, czyli na pusty żołądek. Butelka soku marchewkowego, którą mam przed sobą, zawiera mniej błonnika niż surowa marchewka, ale jestem ciekawy, jak mocno wpłynie na mój poziom glukozy.
Wypijam około połowy butelki soku ok 200ml, ale już odczuwam, że mój żołądek nie akceptuje tego napoju. Jest słodki, co sugeruje obecność cukru, który może wpłynąć na mój poziom glukozy.
Po około pół godzinie decyduję się na pomiar poziomu glukozy. Wynik? Plus 40 mg/dl. To dla mnie zaskakujące i niepokojące.
Analizując ten wynik, zauważam, że spożycie marchewkowego soku bezpośrednio tłoczonego na pusty żołądek może prowadzić do nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Warto zatem ograniczyć spożycie soków tłoczonych naczczo, zwłaszcza jeśli zależy nam na kontrolowaniu poziomu cukru.
Podsumowując, choć sok marchewkowy jest postrzegany jako zdrowy napój, dla osób dbających o poziom glukozy we krwi spożycie go naczczo może być ryzykowne. Zamiast tego, lepiej sięgać po surową marchewkę, która zawiera więcej błonnika i mniej cukru.