Wątroba z cebulą

Przetestowałem na glukozę wątróbkę z indyka w duszonej cebuli podgryzając ogórkami konserwowymi. Spójrzcie na wykres – tylko plus 10 mg/dL wzrostu poziomu glukozy. Naprawdę, to znikoma ilość.

Co Zawiera Więcej Witaminy A?

Mam do Ciebie pytanie. Jak myślisz, co zawiera więcej witaminy A? 100g wątroby wołowej, czy 10 kg surowej marchwi? Jeśli obstawiałeś wątrobę wołową, to masz rację. To niezwykłe, jak niewielka ilość wątroby może dostarczyć tak ogromną dawkę witaminy A. Przetestowałem dla Was wątróbkę z indyka z kwaśnym jabłkiem, a zamiast ziemniaków czy kasz, podjadałem ogórki konserwowe. Byłem ciekawy, co się dzieje z poziomem glukozy we krwi po takim daniu, bo jabłka zwykle nie mają najlepszej opinii pod tym względem.

Poziom Glukozy po Wątróbce z Jabłkiem

Ogórki konserwowe robiłem oddzielny test, wszystko w aplikacji. Wyniki były bardzo interesujące. Wątróbka ma wiele korzystnych właściwości, o których opowiem w kolejnej części. Spójrzcie na wykres – tylko plus 10 mg/dL wzrostu poziomu glukozy. Naprawdę, to znikoma ilość. Po rosole miałem podobny wynik, a po cukinii (170 gramów) poziom glukozy wzrósł o wiele bardziej. Zjadłem nawet z 10 ogórków. To danie jest idealne dla cukrzyków i świetnie wpisuje się w dietę ketogeniczną.

Wątroba jako Superfood

Jedzenie wątróbki raz w tygodniu to świetny pomysł. O cholesterol nie ma się co martwić, bo wątróbka ma mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Uważam ją za jedno z najmocniejszych superfood. Wątroba wołowa to prawdziwy budowniczy krwi, szczególnie dla kobiet anemicznych lub w okresie cyklu. Ma w sobie niesamowite ilości witaminy A. Są obawy, że nie powinno się jeść podrobów, bo dostarczą za dużo witaminy A, co może być toksyczne. To nie jest prawda – badania, które to sugerują, były przeprowadzone z syntetyczną witaminą A.

Witaminy i Minerały w Wątrobie

Wątroba zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina E, D, i K2. Witamina E jest świetna dla serca i dobra dla kobiet w menopauzie. Witamina K2 pomaga pozbyć się nadmiaru wapnia z tętnic i stawów, wzmacniając kości. Wątroba dostarcza również dużo kwasu foliowego, selenu (ważnego dla detoksykacji), potasu, miedzi, koenzymu Q10, witaminy C, cynku i wielu innych.

Dlaczego Warto Jeść Wątrobę?

Pod względem składników odżywczych, wątroba jest nie do pobicia. Daje siłę, wytrzymałość i energię. Nie trzeba jej jeść dużo – raz lub dwa razy w tygodniu na diecie ketogenicznej wystarczy. Jeśli nie przepadasz za warzywami, wątroba może być świetnym rozwiązaniem. Wątroba to miejsce, gdzie organizm neutralizuje toksyny, a nie gdzie je magazynuje. Toksyny są przechowywane głównie w komórkach tłuszczowych. Jedząc wątrobę z dobrego źródła, spożywasz mniej toksyn niż jedząc sam tłuszcz.

Arkusz danych

Dominujący skład
Dobrze skomponowany
Skoki glukozy
Niskie skoki