Szakszuka - idealne śniadanie

Głównym składnikiem Szakszuki są pomidory, które, choć pyszne i pełne witamin, mogą być problematyczne ze względu na różną zawartość cukrów. Dlatego testowałem już różne formy pomidorów, od świeżych po sok pomidorowy, aby znaleźć idealną kompozycję smaków.

Składniki:

1 duża cebula

Kilka suszonych, wcześniej namoczonych grzybków lub pieczarki

1 duży pomidor (lub więcej, jeśli preferujecie)

Kawałki papryki (opcjonalnie)

Przecier pomidorowy

4 jajka

Ser mozzarella

Awokado (opcjonalnie)

Brukselka (opcjonalnie)

Masło i oliwa

Przyprawy: kmin, papryka, sól, pieprz

Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku

Na maśle z odrobiną oliwy przesmażam cebulkę aż stanie się złocista. Następnie dodaję pokrojone grzyby lub pieczarki i chwilę razem przesmażam. W międzyczasie kroję pomidora i ewentualnie kawałki papryki, które dodaję na patelnię. Całość przesmażam kolejne 5 minut.

Dodaję przecier pomidorowy i doprawiam do smaku kminem, papryką, solą i pieprzem. Gotuję to wszystko przez 5 minut. Na koniec wybijam jajka od szczęśliwych kurek bezpośrednio na patelnię, doprawiam je solą i pieprzem, a na wierzch dodaję ser mozzarella. Gotuję przez 3 minuty dla miękkich jajek, lub około 6 minut, jeśli wolicie je na twardo. Na koniec dodaję garść natki pietruszki dla świeżości i koloru.

Testowanie i wyniki

Po zjedzeniu połowy patelni Szakszuki, sprawdziłem poziom glukozy na moim CGM (ciągłym monitorze glukozy). Wyniki były świetne pomimo pomidorów w daniu, choć z lekkimi spadkami, które mogły wynikać z mojego aktywnego dnia i fizycznej pracy w ogródku. Niemniej jednak, danie okazało się świetne pod kątem utrzymania stabilnego poziomu cukru we krwi, co jest kluczowe na diecie keto.

Podsumowanie

Szakszuka to nie tylko smaczne i aromatyczne śniadanie, ale również idealne danie dla osób na diecie keto i nie tylko. Kombinacja jajek, sera, warzyw i odpowiednich przypraw tworzy posiłek, który jest sycący, zdrowy i łatwy do przygotowania. Polecam wypróbować ten przepis i włączyć go do swoich jadłospisów. Smacznego!

Arkusz danych

Dominujący skład
Dobrze skomponowany
Skoki glukozy
Niskie skoki