Indyk w sosie

Poziom glukozy we krwi wzrósł o 40 mg/dl, osiągając wartość 131 mg/dl. Danie przetworzone pomimo iż na etykiecie zawierało mało węglowodanów, niestety okazało się nietrafione.

Sprawdziłem swój poziom cukru we krwi po daniu gotowanym z indyka

Dzisiaj postanowiłem przeprowadzić test poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu dania gotowanego z indyka w sosie maślano-koperkowym. Choć danie to wydaje się być stosunkowo lekkie i zdrowe, zaskakująco wpłynęło na mój poziom cukru we krwi.

Indyk w sosie maślano-koperkowym to potrawa, która na pierwszy rzut oka nie wydaje się być dużym źródłem węglowodanów. Składniki, takie jak mleko w proszku czy hydrolizat białka kukurydzianego, sugerują pewne ilości węglowodanów, ale ich zawartość jest niewielka - tylko 1 gram na 100 gramów produktu. Dodatkowo, obecność kapusty kiszonej w daniu sprawia, że wydaje się być ono stosunkowo niskokaloryczne i zdrowe.

Po spożyciu tego dania, postanowiłem monitorować mój poziom glukozy we krwi, szczególnie mając na uwadze fakt, że w ciągu dnia planuję wyjście do miasta i zjedzenie posiłku w restauracji. Po kilku godzinach od zjedzenia dania z indyka, wynik testu jest zaskakujący - poziom glukozy we krwi wzrósł o 40 mg/dl, osiągając wartość 131 mg/dl.

Pomimo tego, że skład dania sugerował niską zawartość węglowodanów, efekt na poziom cukru we krwi był znaczny. Podejrzewam, że wpływ na to miała gęstość sosu oraz jego skład, który mógł zawierać niewidoczne dla oka ilości cukru czy skrobi. Moje obserwacje wskazują, że nie zawsze ilość węglowodanów w składzie potrawy odpowiada na poziom glukozy we krwi po jej spożyciu.

Wnioskiem z tego doświadczenia jest fakt, że nawet pozornie lekkie i zdrowe potrawy mogą mieć znaczący wpływ na poziom cukru we krwi, tym bardziej że jest to danie przetworzone. Dlatego ważne jest monitorowanie swojego organizmu i reakcji na spożywane posiłki, szczególnie dla osób z cukrzycą lub innymi problemami metabolicznymi.

Indyk w sosie

Arkusz danych

Dominujący skład
Dużo węglowodanów
Skoki glukozy
Wysokie