Camembert

Okazało się, że po zjedzeniu całego sera i dodatków nie mam w ogóle skoków glukozy. Świetnie. Tłusty, pełno białkowy ser to świetne danie na diecie nisko węglowodanowej.

Eksperyment z serem Camember

Dzisiaj postanowiłem przeprowadzić eksperyment, który może być nieco nietypowy - sprawdzę, jaki wpływ na mój poziom glukozy we krwi ma spożycie całego kawałka sera Camembert.

Zanim jednak przystąpię do testu, przyjrzyjmy się składnikom tego zestawu. Oprócz sera Camembert, na talerzu znajduje się również kurczak, papryka, cukinia, marchewka, pieczarki oraz chlebek. Zastanawiam się, jakie będą efekty spożycia tak różnorodnych składników w kontekście mojego poziomu glukozy.

Minęły już trzy godziny od zjedzenia obfitego posiłku. Okazało się, że po zjedzeniu całego sera i dodatków nie mam w ogóle skoków glukozy. Świetnie. Tłusty, pełno białkowy ser to świetne danie na diecie nisko węglowodanowej.

Czy moje przypuszczenia o wzroście glukozy są słuszne? Już niedługo poznamy wyniki. Jedno jest pewne - kaloryczny posiłek może mieć znaczący wpływ na poziom cukru we krwi, zwłaszcza jeśli zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów.

Czy poziom glukozy we krwi po tak obfitym posiłku faktycznie wystrzeli w kosmos? Czy wyniki będą zaskakujące? Już wkrótce się okaże.

Camembert

Arkusz danych

Dominujący skład
Dużo tłuszczu
Skoki glukozy
Brak skoku glukozy